Hop til indholdet

Enemærkeskoven

I den nordvestligste del af Riderute Sydfyn kommer du gennem en spændende løvskov med navnet Enemærket. Enemærket hører under godset  Steensgaard.

Et ”enemærke” var et stykke jord, der hørte til hovedgården, og som ikke var med i det dyrkningsfællesskab, der var almindeligt i Danmark i middelalderen. Mange hovedgårde flyttede ud fra landsbyerne i 15-1600-tallet og ved den lejlighed blev deres jord udskilt fra den jord, der hørte til landsbyerne. På de såkaldte enemærker var det kun ejeren, som havde adgang.

Enemærket har været hovedgården Steensgaards private jagtmark.

I Enemærket følger Riderute Sydfyn den skovvej, som går gennem skoven på langs. Landskabet hæver sig fra 25 meter over havet mod sydvest til 75 meter over havet mod nordøst. Langs skovvejen står der flere store bøgetræer. I den sydligste del af skoven kan du se flere gamle bøge, der vokser i skovbrynet. Disse gamle træer er fyldt med tøndersvampe og huller, og de er vigtige levesteder for flagermus, hulrugende fugle, svampe, biller og andre små organismer.

At ride gennem Enemærket en dag i maj eller først i juni er noget af en oplevelse. Her er et rigt fugleliv. Gransangerens ”Tjif, Tjaf, Tjif, Tjif, Tjaf” høres ofte. Bogfinkens ”Det-det-det-ka-je-da-si-li-så-tit-detskavær”! lyder også igen og igen. Tag kikkerten med, og få et glimt af de syngende småfugle.

Nogle gange lyder en trommehvirvel gennem skoven. Det er den store flagspætte, der har fundet en tør gren, som den bruger som instrument. Det betyder det samme som når småfuglene synger: ”Territoriet er optaget – her har jeg mit område, så kære artsfæller af hankøn: Hold Jer væk!”

I dalen i den sydlige del af skoven snor Bøllebækkens sig afsted. Her kan du vinter og tidligt forår opleve et klukkende vandløb, mens du i løbet af en tør sommer kan opleve et helt udtørret bækleje. Vandstanden varierer meget og er afhængig af nedbør og snesmeltning.

I den nordlige del af Enemærket følges Riderute Sydfyn med Øhavsstien et par hundrede meter. Øhavsstien er en 220 kilometer lang vandrerute, der går hele vejen rundt om Det Sydfynske Øhav. Du må ikke ride på Øhavsstien, så den må du gå engang, hvor hesten holder ferie.

Landevejen mellem Enemærket og skoven Tranesvænge følger den gamle hovvej mellem Svanninge og hovedgården Østrupgård. Det var den vej, som bønderne fra Svanninge fulgte, når de skulle udføre tvangsarbejde på Østrupgård. Ved gården Kronborg, mellem det to skove ved landevejen, fik Svanninge bønderne lov til at sætte deres redskaber, så de ikke behøvede at bære dem det sidste stykke til eller fra Svanninge.