Hop til indholdet

Øksnehaven og Nyhave

Fra Riderute Sydfyns hovedspor ved Holstenshuus går en afstikker østpå. Afstikkeren går gennem skovene Øksnehaven og Nyhave.

Der er tale om to mindre skove, der tidligere har tjent som fællesskove for bønderne i Pejrup. Her havde de nemlig lov til at sende deres dyr på olden.

At sende sine dyr på olden betød, at man især lod landsbyens svin få mulighed for at komme en tur i skoven en periode i efteråret. Svinene åd masser af agern og bog – frugterne fra henholdsvis eg og bøg, der samlet kaldes olden. Svinene havde en god tilvækst i den periode de var på olden, så det var vigtigt for bønderne at have adgang til et skovområde.

Landsbyernes øvrige husdyr fik også lov, at græsse i skovene. De rodede ikke i jorden som svinene, men græssede blade, små træer og buske.

De to skoves navne fortæller også historie. Endelserne ”haven” og ”have” fortæller, at der er tale om områder der har været indhegnet. Navnet ”Øksne” betyder det samme som okser – eller kreaturer.

Dyrenes græsning i skovene gjorde, at der ikke skete opvækst af nye træer. Omkring 1700 begyndte man at være bekymret for om der kunne opretholdes en tilstrækkelig produktion af træ i Danmark. I løbet af 1700-tallet arbejdede man med at klare denne udfordring. I 1805 kom skovforordningerne, som var noget af en revolution: Skoven skulle indhegnes, så dyrene ikke kunne komme ind i dem. Man skulle plante nye træer, når man fældede de gamle træer, og man skulle registrere sine skoves vækst ved regelmæssige målinger.

I 2005 blev der gjort et spændende fund i Nyhave: I forbindelse med drænarbejde blev der fundet ikke mindre end 19 huløkser af flint, en hulmejsel også af flint og to stenøkser. Der er sandsynligvis tale om et offer foretaget i den del af bondestenalderen, som kaldes jættestuetid – det vil sige omkring 3.300 – 3.200 før Kristi fødsel.