Hop til indholdet

Turforslag 5: Herregårdslandskabet

Pipstorn fortidsminde

Det vrimler med fortidsminder i Pipstorn Skov.

 Oldtidsminder, vidtstrakte marker og en digterhøj

Turens nordlige del er identisk med turforslag 2, Rundt ved Holstenshuus.

Du rider i storslåede herregårdslandskaber, forbi velbevarede gravhøje, langs med parken ved Hostenshuus og rundt i skove med kulturhistorier om H.C. Andersen og Anden Verdenskrig.

Turen starter ved Lucienhøj og går gennem Pipstorn Skov, som vrimler med fortidsminder. Den er nærmest spækket med dysser og jættestuer.

Historien om Holstenshuus er også en historie om vand. Nord for Slotsalleen ligger tre små søer, rester af karpedamme til opdræt af én af datidens fineste spisefisk. Længere nede, i parken, udnyttede man vandets fald til at få fontæner til at springe højt og flot. Vandet løb videre ned i mølledammen og drev kværnene på godsets kornmølle, og endnu længere mod syd vandede det engene og drev en savmølle.

Riderute Sydfyn fører nordpå fra Holstenshuus gennem Gammel Dyrehave og Nørreskov.

Nord for Holstenshuus finder du tre høje, den ene opkaldt efter Danmarks største eventyrdigter H.C. Anderrsen. Du rider gennem de to små skove, Øksnehaven og Nyhave hvor bønderne tidligere sendte dyr på olden, og tag så en pause i et vejkryds, Akacien, som spillede en lokal hovedrolle under Anden Verdenskrig.

Lidt nord for Kongehøjen ligger en sø med navnet Brillesø. Navnet skyldes faconen – som et par moderne solbriller eller en halvmaske.

Fakta

Kræver ridekort til: Holstenshuus
Turens længde:12,4 km

Turforslag 5
Klik på kort for større format

Tilbage