Hop til indholdet

Gode råd

Kære Rytter

I forbindelse med din ridetur på Riderute Sydfyn vil vi gerne give dig nogle praktiske oplysninger, som vi erfaringsmæssigt ved er gode at have ved hånden, dels når man planlægger sin tur, dels når man er af sted.

Om rideruten

De sydfynske godser Brahetrolleborg og Holstenshuus har åbnet deres ejendomme for ryttere på en række anlagte ridestier. Sammen med ridestierne i Svanninge Bjerge (Bikubenfonden) og Naturstyrelsens skove omkring Sollerup udgør de én af landets smukkeste og længste rideruter. Den 75 kilometer lange rute varierer mellem natur og historie.

Al ridning på Riderute Sydfyn kræver, at du har et gyldigt ridekort. Det får du nemt på hjemmesiden www.riderutesydfyn.dk. Husk at medbringe udskrift af ridekortet på selve turen. På visse høhoteller kan du, når du booker en overnatningspakke, få værten til at booke et ridekort, så det ligger klar til dig/jer ved ankomst. På alle riderutens ejendomme gør nogle specielle forhold sig gældende, ligesom nogle af skovene kan være lukket for ridning på enkelte dage pga. andre aktiviteter, derfor bedes kommende ryttere altid orientere sig om dette, hvilket gøres online på riderutens hjemmeside.

Find vej

Vi har afmærket ruterne i naturen med tydelig skiltning:

Hovedruten er markeret med piktogrammer og pile på stolper. Biruter er nogle steder markeret med pile på stolper uden hovedrutepiktogrammet – og andre steder kun med støttemarkeringer på træerne.

Som støttemarkering kan du møde orange- eller gule hestesko malet direkte på et træ.

 

På nogle delstrækninger, bl.a. i Svanninge Bjerge, er piktogrammet grønt.

 

På app’en Geopark Det Sydfynske Øhav ligger rideruterne på Riderute Sydfyn

Om høhoteller

Høhoteller er overnatningssteder, hvor du og din hest kan overnatte. Der er typisk en eller flere små folde – og du kan ofte tage egne flytbare hegnspæle og hegnstråd med, hvis du gerne vil lave en mindre eller mere privat indhegning til din hest. Efterladenskaber fjernes for det meste i dertil anbragt trillebør, og andet foder end hø må man selv medbringe. De fleste af høhotellerne i og ved Riderute Sydfyn tilbyder forskellige former for transport- og madpakkeservice, men aftensmad skal du ofte selv stå for eller forhøre dig om mulighederne for. Piktogrammet for høhoteller finder du på fx turforslag på riderutens hjemmeside. Her finder du også yderligere information om de forskellige høhoteller.

Om transport

Bagagen kan klares med et par saddeltasker, men de fleste ryttere vil nok helst undvære disse, hvis det kan lade sig gøre. For at lette denne del af planlægningen tilbyder høhoteller en ekstra service. For en rimelig merpris – fra 50,- kr. og opefter (alt efter, hvor langt der skal transporteres) – kan du både få leveret bagagen frem til næste overnatningssted og/eller blive kørt tilbage til din egen bil og trailer. Høhotellet skal blot vide det i forvejen, så de kan planlægge efter det. Muligheden gælder både om du overnatter eller ej, men skal som sagt bookes i god tid. Tjek høhotellernes tilbud på hjemmesiden.

Om forplejning

Du kan hos nogle høhoteller bestille både morgenmad og ting til at smøre en madpakke til næste dagsridt. Der er ofte køkken-faciliteter til at lave aftensmad de forskellige steder – eller du kan tage en tur ind til fx Faaborg for at besøge et af spisestederne i byen. Spørg evt. på høhotellet, hvad de anbefaler i nærheden.

Beslagsmed i området

Der findes en række beslagsmede på Sydfyn.

De nærmest liggende er:

Beslagsmed Peder Olesen, Faaborg, tlf. 4044 9535

Martin’s Beslagsmedie, Glamsbjerg, tlf. 2680 3073 (Morgen)

Beslagsmed Klaus Hansen, Gudme, tlf. 4016 3703

Dyrlæge

Ringe Dyrehospital – Stordyr
Gørtlervej 5, 5750 Ringe
Tlf.  6262 1065, www.ringedyrehospital-stordyr.dk

Svendborg Dyrehospital (Døgnvagt)
Ryttervænget 6, 5700 Svendborg
Tlf. 6221 6421, www.svendborgdyrehospital.dk

Regler samt takt og tone på tur

Vi er mange, der med stor glæde benytter de danske skove og til mange forskellige formål. Der skal være plads til os alle, og derfor er det vigtigt, at vi som ryttere efterlader et godt indtryk. Vi har her samlet en række deciderede regler samt bud på god takt og tone i naturen.

  • Køb og medbring altid ridekort til Riderute Sydfyn.
  • Rid kun på de afmærkede ridestier.
  • Rid i rabatten eller i midten af vejen på skov- og grusveje.
  • Rid aldrig i selve vognsporet, da det ødelægger vejene.
  • Tag ned i skridt og hold til højre, når du passerer gående og cyklister. Møder du familier med børn, der har lyst til at se nærmere på de store dyr, så vær venlig og imødekommende.
  • Passér altid andre ryttere i skridt.
  • Rid også i skridt forbi huse, gårde og indhegninger med dyr.
  • Rid enkeltvis på smalle veje.
  • Kævler, stabler, diger og grøfter må ikke bruges som spring.
  • Hvis du vil ride hurtigt, så sørg for at gøre det et sted, hvor du har god oversigt langt frem.  E
  • Efterlad ingen spor i naturen. Ryd altid op efter dig (hestepærerne må du dog godt lade ligge).
  • Skulle du ved et uheld komme til at forvolde skader på marker, hegn, biler eller andet, så kontakt ejeren og få en snak om det.

.